Een merk registreren in het Benelux merkenregister

Het Benelux merkenregister. Je hebt er niets mee te maken, tot je een bedrijf begint of een product lanceert. Bij de start van een onderneming of een nieuw product stel je jezelf de vraag “Hoe kan ik mij onderscheiden van mijn concurrenten?”. Je hoort de term merkregistratie een keer vallen en ontdekt dat je een merk kunt registreren in het merkenregister van het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE). Maar wat is een merkregistratie nu precies? En waar moet je aan denken als je een merk wil vastleggen in het Benelux merkenregister?

Met een merk kun je jouw producten of diensten onderscheiden van die van de concurrent. Een logo, naam of de vorm van een verpakking geeft jouw product of dienst een eigen karakter. Het zorgt voor herkenbaarheid en vertrouwen bij je klant. Elk teken waarmee je jouw product of dienst kunt onderscheiden van de producten of diensten van andere ondernemers, kun je registreren als merk. Door het registreren van een merk in een merkenregister krijg je het alleenrecht op het gebruik ervan en kun je optreden als iemand inbreuk maakt.

Benelux merkenregister

Je kunt een merk laten registreren in elk land waar je met je bedrijf actief bent. Is dat alleen in Nederland, dan moet je het inschrijven in het Benelux merkenregister. Dit register wordt beheerd door het Benelux-Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) en bevat alle merknamen die in België, Nederland en Luxemburg zijn vastgelegd. Omdat deze landen samen één merkenregister hebben, kun je een merk niet alleen in Nederland vastleggen. België en Luxemburg krijg je er automatisch bij.

Ben jij buiten de grenzen van de Benelux actief met je bedrijf? Dan heb je misschien meer aan een Europese, Internationale of Nationale merkregistratie.

Een merk registreren in het Benelux merkenregister

Om een merk te registreren in het Benelux merkenregister moet een aanvraag ingediend worden bij het BBIE in Den Haag. Deze organisatie ziet erop toe dat merken aan de voorwaarden voor merkregistratie voldoen en zorgt voor de officiële registratie in het Benelux merkenregister.

Als een merk niet aan de voorwaarden voldoet, zal het afgewezen worden. Ook kun je beter geen merk aanvragen dat al in het Benelux merkenregister voorkomt. Je wil tenslotte geen inbreuk maken op de merkrechten van iemand anders! Check dus of je merk wel aan de eisen voldoet en vergeet voor de aanvraag niet de beschikbaarheid van het merk te controleren.

De spelregels van een merkregistratie

Speel je volgens de regels van het BBIE dan kun je als winnaar uit de bus komen met een succesvolle merkregistratie in het Benelux merkenregister. Maar wie de spelregels niet kent, zal ongetwijfeld buitenspel komen te staan. Dit is bijvoorbeeld het geval als een merk niet voldoende onderscheidend is. Het zal dan niet worden geregistreerd. Ook merken die misleidend zijn of in strijd met de goede zeden of openbare orde, worden geweigerd. Evenals merken die uit vlaggen, wapens of andere emblemen bestaan.

Wordt je merk wel goedgekeurd dan zal de aanvraag worden gepubliceerd. Andere merkhouders hebben vanaf dat moment twee maanden de tijd om op te treden als ze het niet eens zijn met jouw merkaanvraag. Bijvoorbeeld omdat zij hetzelfde merk, of een merk dat er erg op lijkt, gebruiken. Het BBIE doet geen onderzoek naar de beschikbaarheid van merknamen en zul je er dus niet op wijzen als je mogelijk inbreuk maakt. Het is daarom belangrijk dat je grondig onderzoek doet naar de beschikbaarheid van een merk voordat je een merkaanvraag doet.

Een goede reden om een merkenbureau in te schakelen

Een merkenbureau is gespecialiseerd in het onderzoeken en registreren van merken. Schakel een merkenbureau in en je weet zeker dat je jezelf veel tijd en waarschijnlijk een hoop frustratie bespaart bij het registreren van een merk in het Benelux merkenregister. Want je ziet, er zijn nogal wat dingen om rekening mee te houden en de kans dat je ergens in het traject tegen problemen aanloopt is reëel. Want wat doe je als je merk geweigerd wordt door het BBIE? En hoe kun je achterhalen of je merk nog beschikbaar is? En wat moet je doen als er een sommatiebrief op de deurmat valt van een merkhouder die het niet eens is met jouw merkaanvraag?

Geen gedoe met Onel trademarks

Onel is een merkenbureau waar merkenjuristen zich dagelijks bezighouden met de registratie van merken in het Benelux merkenregister. We registreren dagelijks talloze merken voor ondernemers zoals jij. De hele registratieprocedure, inclusief merkonderzoek in het Benelux merkenregister, kent voor ons echt geen geheimen meer. Dus loop je tegen problemen aan met je merkregistratie, of zie je het hele traject bij voorbaat al niet zitten, neem dan contact met ons op. Wij onderzoeken of je naam beschikbaar is en aan alle voorwaarden voldoet, zodat deze probleemloos in het Benelux merkenregister terecht komt voor een periode van 10 jaar.

Laat je merk vastleggen in het Benelux merkenregister

Wil jij een merk registreren in de Benelux? Laat je merknaam, logo of ander onderscheidend teken dan vastleggen in het Benelux merkenregister. We adviseren je graag. Bel 0294 417 150 of vul ons contactformulier in.

Neem contact op